Pisco fra Peru

Da polet gjorde en markedsundersøkelse blant brennevinsdrikkerne i 2015 var det særlig tre trekk som beskrev de yngre brennevinsdrikkerne godt: De er mer opptatt av smak, de er mindre merkelojale og de er opptatt av nyheter. I tillegg er de i større grad villige til å utforske nye kombinasjoner og de vil at smaken og råvarene skal ha en historie.

Historisk eksport

Allerede på 1600-tallet ble det laget vin i Peru og rundt år 1700 ble destillasjon av vin til pisco satt i system. Det ble en populær eksportartikkel til de spanske koloniene, spesielt California under gullrushet. Navnet på destillatet kommer fra ”piskku” som betyr fugl og stammer fra havnebyen Pisco som var full av sjøfugler. 

Bare smak fra druer

Druekarakteren i pisco skal være gjenkjennelig og bare vin av godkjente druer kan brukes til destillering. For å få en så ren, fruktig og aromatisk pisco som mulig, avstilkes druene før pressing og vinen gjæres tørr. Verken vann eller sukker er lovlige tilsetninger for å justere smaken og styrken på brennevinet. Det er heller ikke tillatt med eiketønner under modningen, som skal være minst 3 måneder i nøytrale tanker av glass eller stål. 

Det er tre hovedtyper av pisco; Puro som er en endruepisco, Acholado som er laget på en blanding av druer og Mosto Verde som er destillat av delvis gjæret druemost. Puro er den reneste og edleste av de tre. Også i Chile produseres pisco, men reglene her er noe friere. Blant annet tilsettes vann.

Tacama Demonio de los Andes Italia kr 455,-

Basis kategori 6, Varenr. 6971601, 75cl, 43,5% vol, Tacama, Ica Valley, Peru
Dett er en aromatisk Pisco Puro laget på druen Italia. Italiadruen gir et brennevin med aroma av frisk mango, fersken, modne bananer og lime med innslag av kamille. 

Produsenten Tacama står bak denne piscoen. De holder til i den øvre delen av Ica Valley, ca 250 km sør for hovedstaden Lima. Vingården er en gammel Hacienda med egen kirke og stall for arbeidshestene. Tacama var første vinmark i Peru, plantet rundt 1540. Vinhuset Tacama har nå 250 hektar vinmark. Jordsmonnet av ulike steinarter og sand er resultatet av årtusener med avleiringer fra Andesfjellene. Høy beliggenhet, sommertemperatur rundt 30 grader og kjølige nattevinder gjør dyrkingsforholdene ideelle for kvalitetsdruer. 

Hva skal du bruke Pisco til?

Prøv friske drinker som klassiske Pisco Sour og Pisco Punch:

PISCO SOUR 

3 deler Pisco Tacama Demonio de los Andes Italia
½ til 1 del limejuice (mer lime gir tørrere Sour)
1 til 2 teskjeer sukker ( evt. ½ del nøytral sirup)
1 eggehvite
2 til 4 dråper Angostura (spar evt. noe til dandering)

Shake kraftig med is. Server i et Cocktail Tumbler glass, evt. dash Angostura dråpene på toppen.

Det sies at den originale oppskriften på Pisco Punch fra den berømte 1900-talls baren Bank Exchange i San Fransisco skal lages med pisco av Italiadruer:

PISCO PUNCH

2 deler Pisco Tacama Demonio de los Andes Italia
¾ del ananassirup
2 deler ananasjuice
½ presset sitron
3 dråper Angostura bitter
Isbiter
100g eller en kopp ananaskuber

Fyll et glass med is, tilsett Pisco, juice, sirup og rør godt. Tilsett ananaskubene til slutt.

I oppskriftene her kan 1 del erstattes med 1 cl

Tacama Demonio de los Andes Italia

Dett er en aromatisk Pisco Puro laget på druen Italia. Italiadruen gir et brennevin med aroma av frisk mango, fersken, modne bananer og lime med innslag av kamille.