Ukens Vin i Vinforum

https://www.vinforum.no/Artikler/Ukens-vin/Ukens-vin-Cape-Chardonnay

 

Det var advokaten Tim Hamilton-Russell som satte chardonnay og pinot noir på det sørafrikanske vinkartet på 1980-tallet, og det var vinmakeren hos Hamilton-Russell, Peter Finlayson, som gjorde disse vinene berømte. Finlayson ble blant annet kåret til Diner’s Club Winemaker of the Year i 1989 for en Walker Bay Pinot Noir 1986. Prisen som fulgte med kåringen omfattet et fire dagers besøk hos Paul Bouchard i Beaune, som satt i dommerpanelet, og dette førte til at disse to etablerte firmaet Bouchard Finlayson i Hemel-en-Aarde Valley i Walker Bay i 1990 på en naboeiendom til Hamilton-Russell. Blant hvitvinene til Bouchard Finlayson var det særlig Chardonnay Kaaimansgat («krokodillens hvilested») fra en høytliggende vinmark i Overberg som imponerte. Nå har Peter Finlaysons to sønner, Andrew og Peter-Allan, gått i farens fotspor med firmaet Crystallum Wines, som ble etablert i 2007. Ukens vin er The Agnes Chardonnay 2016 fra denne adressen.

3914601-1

The Agnes Chardonnay 2016 er laget av druer fra fem ulike parseller i Hemel-en-Aarde Valley og Overberg, blant annet fra før omtalte Kaaimansgat, og er fremstilt etter klassiske burgunderprinsipper, dvs med fatgjæring, fatlagring (10 % ny eik) og batonnage. Vinen minner om en sentralburgunder i stil og holder kvalitet som en kommunevin.

The Agnes Chardonnay 2016
Crystallum Wines, Western Cape
#3914601, kr 319,90
(Unico Real Wines)

Frisk, tiltalende og typeriktig sørafrikansk chardonnay med innslag av sitrus, smør og et streif av nøtter på duft. Pent fyldig vin med kremete tekstur, fin syre, god lengde og tørr, sitruspreget finish. Burgunderlignende stil.