Den sørafrikanske vinrevolusjonen fortsetter

Polets temalansering fra produsentsammenslutningen Swartland Independent i September 2015 har bidratt til et reelt kvalitetsløft i utvalget av sørafrikanske viner. Vareutvalget er snudd på hodet sammenlignet med 2014, både i omfang og i kvalitet: Fra 14 listeførte viner i desember 2014 til 21 listeførte viner ved inngangen til 2017. Før var nær halvparten av listeførte viner i kartong, nå bare en tredjedel. Selv om det totale volumet av sørafrikansk vin ikke har økt med mer enn 8% siden satsningen startet, er dreiningen i salget interessant. Det er salget av de mellomdyre og dyre vinene som øker mest. For eksempel er salget av viner til over 150 kr flasken mer enn femdoblet i perioden.

Dreiningen mot kvalitet er bra både for kunden og for de sørafrikanske vinprodusentene. Selv moderat økning i betalingsviljen hos vinkundene gjør at vinbøndene kan vise mer av hva de er gode til. En av de er Adi Badenhorst hos A.A. Badenhorst Family Wines. Takket være polets temasatsning har han fått vise hva han kan med sine dyrere viner. Nå tar han sats i mellomsegmentet med vinen ”the Curator” - og overbeviser også her.

Kunsten å velge ut - The Curator er en rødvin der Adi velger ut druer på tvers av vinmarker i Swartland. Prosessen med å samle og organisere de beste druen kaller han å kuratere, slik ordet brukes innen kunstens verden. Adi er kuratoren, den som velger ut, derav vinenes navn ”the Curator”. Vinmakingen gjør han på sin egen vingård. Drueblandingen er en harmoni av syrah, carignan og cinsault, der hver druesort spontangjæres for seg før de blandes og modner på sementtanker i ca 12 måneder.
Vinen er laget for å være drikkevennlig, noe som betyr at den er silkemyk, aromatisk og fruktig. Den har lette peppertoner, god friskhet og smak av modne bær. Den vil passe til både lørdagskylling, pizza, lam og annet kjøtt, eller bare for seg selv.

A.A. Badenhorst The Curator kr 125,- Varenr. 6878501 Bais Kat. 6
A.A. Badenhorst Family Wines, Swartland, Sør-Afrika

A.A. Badenhorst The Curator

Dette er en bløt, aromatisk og fruktig rødvin som smaker av modne bær og litt pepper. Passer til både lørdagskylling, pepperbiff og hjemmelaget pizza.