Auvergne – Historien som forsvant

Det er ikke mange som har hørt om Auvergne, og vi kan ikke akkurat si at det har vært store protesttog over at vin fra Auvergne ikke er tilgjengelig i Norge. For hvem kan vel ønske seg noe som egentlig har gått de fleste hus forbi?
Cave Saint Verny er en av få produsenter fra Auvergne som er tilgjengelig i Norge. Vinens friske og delikate stil har allerede slått an som en suksess på restauranter, og nye flasker har ankommet landet klar for å overbevise med sin sjarme.

Filosofien hos Cave Saint Verny er enkel:
Druene høstes, noe presses og noe gjæres som hele drueklaser, det brukes ingen unødvendige tilsetningsstoffer, og vinen koser seg på sement -& ståltanker for å bevare mest mulig friskhet.
Vinen tappes ufiltrert under skrukork, og kommer i glasset som en fruktdominert og høyst tilstedeværende vin.
De røde vinene nytes best lett avkjølt, og alle de 4 vinene tilgjengelig passer utmerket til sommerens grill -& kveldskos. Vinene er tilgjengelig gjennom Vinmonopolets bestillingsutvalg.

For å forstå et område, kan det ofte være lurt å også forstå historien.
Her er en liten oppsummering over Auvergne sine opp -& nedturer:

Gjemt og glemt mellom Loire og Rhone finner du et av Frankrikes viktigste historiske vinområde.
Munkene fra Burgund så et enormt potensiale i det vulkanske jordsmonnet, og på siste tiår av 1800-tallet hadde munkene beplantet Auvergne med over 46.000 hektar pinot noir og chardonnay.

Da Phylloxera-lusen spredte seg over Europa tilbake i 1863, sank Frankrikes vinproduksjon fra 85 millioner hektoliter til 23 million hektoliter over en 14-års periode, og etterspørselen i markedet var stor.

Frem av skyggen kom Auvergne – upåvirket av Phylloxera-lusens herjinger.
Teorien er at den vulkanske asken i jordsmonnet gjorde Auvergne upåvirket, og ble dermed Frankrikes viktigste vinregion spesielt med tanke på konsum innenfor landets grenser.

Det ble også plantet mye gamay i området grunnet druens muligheter for høy produksjon.
Med tilgang til den lokale elven Allier ble Paris vel forsynt med områdets lettdrikkelige viner, og alt virket rosenrødt i området.
Etter hvert som Phylloxera-lusen utviklet seg og ble mer robust, ble til slutt Auvergne angrepet i 1904 og det ble ikke produsert vin dette året.
I de øvrige franske vinområdene hadde man tatt grep og vinproduksjonen var i full gang igjen.Tilbake i Auvergne satt man lamslått, og mange bønder ga opp og begynte heller å jobbe på fabrikken for det nyetablerte firmaet Michelin, som med tid tok mye land i området og vokste seg stor internasjonalt.

Etter andre verdenskrig ble det gjort forsøk på å gjenopplive Auvergne som vinområde, men det var ikke før i 1991 da det ble investert tid og penger fra en gruppe investorer at Auvergne gjenoppstod. Cave Saint Verny ble stiftet, og står nå for 200 hektar av områdets totalt 700 hektar beplantet vinmark. 80% av områdets vinmarker har blitt plantet etter 1991.

Totalt i området er det kun registrert 37 selvstendige bønder.

Her finner du info om Cave Saint Verny sine viner i Norge:
http://www.autentico.no/produsenter/129/cave-saint-verny