Populær Pinnevin


I flere år har etterspørselen etter økologisk vin økt på vinmonopolet.
Salget og tilbudet har blitt utvidet i takt med etterspørselen,
og fra 2015 har salget av økologisk vin økt med over 40%.
Foreløpige tall fra Vinmonopolet tyder på en ytterligere økning i salg på 11% fra 2017 til 2018.

- I 2017 ble det solgt 14% mer økologisk vin enn i 2016, og 28% mer biodynamisk vin enn året før.                 Pressesjef Jens Nordahl, Vinmonopolet

Det grønne skiftet
I løpet av de siste årene har vinprodusenten Zaccagnini i Abruzzo jobbet systematisk for å få til et prosjekt med økologisk vin.  Hele fem år tar det å konvertere en konvensjonell vinmark til økologisk drift.
Det langsiktige arbeidet har gjort det mulig for dem å ha samtlige formater av Montepulciano d´Abruzzo tilgjengelig i Norge som sertifisert økologisk!
Dette gjelder Bag-in-Box Cantina Rossa så vel som 0,75ltr flaske, halvflaske, magnum og dobbelmagnum.

I tillegg til at vinen har blitt økologisk, er det også gjort en stilendring:
Det er slutt på fatbruk til disse ferske vinene, mens små og store fat nå kun brukes på Riservaer og spesialviner. Både Cantina Rossa og Montepulciano d’Abruzzo ”Pinnevinen” fremstår nå enda ferskere, fruktigere og mer elegant. En slags sydlig barbera med smak og duft som av friske bjørnebær, skogsbær og fiol. Selv om stilendringen har gitt en smak nærmere druen er det ikke dermed slik at kundene ikke vil kjenne igjen sin vin. Montepulciano-druen har naturlig aromaer som kan minne litt om bark og krydder som igjen kan minne om smak som kommer fra fat. Vinens smak er fortsatt gjenkjennelig for de som allerede har ”pinnevinen” som sin favoritt. 

Unik nordmann 
Overgangen til økologisk vin er unik for Norge, og økologisk variant er dermed ikke tilgjengelig på tax-free eller i Sverige da det ikke er nok volum tilgjengelig.

Hva er økologisk vin?
Med unntak av kobbersulfat er bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel i vinmarken forbudt ved produksjon av økologisk vin. Vinbonden ønsker å skape et sunt og levende jordsmonn, og legger til rette for et økosystem i og rundt vinmarken som styrker vinplantenes eget immunforsvar. I økologisk vinproduksjon tillates en tiendedel av de 60 tilsetningsstoffene EU har tillatt i konvensjonell vinproduksjon. Vinen kan være tilsatt industrigjær, akasiegummi, enzymer og sukker (tilsatt før fermentering for å øke alkoholinnholdet). Vinene kan også bli klarnet, filtrert og stabilisert. Pinnevinen har ikke blitt tilsatt noe av dette, og i motsetning til de fleste bestselgere så er ikke dette en skjult sukkerbombe. 
Vinen inneholder 4,5g naturlig restsukker, og er derfor en tørr rødvin.

Den økologiske smaken? 
Gode økologiske viner har generelt mer frukt, mindre eik og større friskhet enn konvensjonelt produserte viner. Dette er også tilfellet hos Cantina Zaccagnini, og vinene viser en mer blomstrende frukt og ren fruktkarakter enn tidligere. Det har vært dyre, store løft for produsent å gjennomgå denne endringen, men når man smaker vinen ser man at det har vært verdt det. Hvem kan vel motstå en «Nær druen opplevelse»?

- Vi ser helt klart en sterkt økende interesse og bevissthet blant kundene. 
Flere og flere er både miljøbevisste og helsebevisste og vil drikke så rent som mulig. 
Pressesjef Jens Nordahl, Vinmonopolet

Salgstall økologisk 
Siden vinene ble lansert som økologisk med årgang 2016 i November 2017, har vinene solgt 675.000 liter hos Vinmonopolet. Dette gjør Cantina Zaccagnini til den klart ledende produsenten av økologisk vin i Norge. Til sammenligning så har økologisk rødvin nummer to på listen solgt 190.000 liter i samme periode. Den nest største økologiske produsenten totalt i Norge er en østerriksk produsent, og denne produsenten har i perioden solgt totalt 475.000 liter hvorav 128.000 liter er rødvin.


Her kan du lese mer om produsenten Cantina Zaccagnini

 

 

Il Vino del Tralcetto

Cantina Rossa