Slaktersønnen som ble vinmaker

Dominik Huber er den tyske slaktersønnen som oppdaget Priorat ved en tilfeldighet. Der andre så en spansk vinregion i krise ante han muligheter. Dominik jobbet hardere, raskere og smartere enn konkurrentene og grunnla sitt vinhus Terroir al Limit. Friskhet, eleganse og områdepreg kjennetegner vinene hans. Både vinstilen og kvalitetshierarkiet er inspirert av Burgund og han har store ambisjoner både for vinhuset og for regionen.


Den høye, blonde mannen med det uspanske navnet var ingen selvskreven vinmaker. Med utdannelse i økonomi og markedsføring var det tilfeldigheter som gjorde at han oppdaget den spanske vinregionen i 1996 og at han i 2000 kom tilbake og jobbet ved vinhuset Mas Martinet for vinfamilien Perez. Under oppholdet møtte han sør-afrikaneren Eben Sadie som han grunnla vinhuset Terroir al Limit sammen med i 2001. Dette året laget de sin første vin sammen, enkeltvinmarksvinen Dits del Terra med carinanodruer fra skiferholdig jordsmonn. De var unge, ambisiøse vinmakere men hadde ikke enda funnet sin stil. De første vinene var fruktige, pompøse og med rikelig ekstraksjon – nokså fjernt fra stilen vinhuset står for i dag.

Dominik har sagt at han ønsker at Terroir al Limit skal bli Spanias svar på Domaine Romanée Conti. Han gir derfor vinene sine navn inspirert av Cru-systemet i Burgund: Village-nivå for ”blandingsviner”, Premier Cru for enkeltvinmarksviner i tillegg til Grand Cru for viner fra en vinmark med eksepsjonelt potensiale. Ambisjonen har gjort at han lager en vinstil som er komplekse, elegante og med uvanlig letthet. 

Regionen Priorat ligger halvannen time syd for Barcelona, nærmest som en steinhaug midt i den grønne Monstantregionen. Området kjennetegnes ved bratte skråninger, såkalte ”costers” (catalansk for bratte skråninger) som varierer mellom 15 og 60 graders helning. Vinmarkene plantes derfor som terrasser og bearbeides stort sett for hånd. De dominerende druesortene er carinano og grenache og den typiske vinen fra regionen er rød, kraftig med relativt høy alkohol og intens smak.

Mellom mat og vin

I 2006 fikk Dominik Huber en åpenbaring på verdens beste restaurant El Celler Can Roca. Josep Roca på restauranten (kåret til verdens beste restaurant i 2013) inviterte ham på en 15-retters lunsj hvor han til 12 av rettene fikk servert hvitvin (!). Dette ga ham inspirasjon til å se nærmere på de grønne druene og i 2008 lanserte han hvitvinen Pedra de Guix. En vin laget med grenache blanc, macabeo og pedro ximenes. Dette ble en 1.er Cru, i en lett oksidativ stil. Han fortsatte eksperimenteringen og i 2011 kom den andre hvitvinen Terra de Cuques laget på en mix av pedro ximenes og muscat med to ukers skallkontakt.


Alle vinene fra Terroir al Limit er tilgjengelige gjennom vinmonopolets bestillingsliste samt for horecakunder.

Dits del Terra

Dits del Terra er eksempel på 1er Cru nivå vin fra Terroir al Limit. Druene kommer fra vinstokker som er eldre enn 80 år. Vinen er laget med jhele klaser, spontangjærig og modning i store, btukte fat i 2 år. Forvent duft av mørke og røde bær, fioler og røyk kombinert med smak av saftig rødbærsfrukt. Fyldig og kompleks munnfølelse med en lang og fast avslutning.Server for eksempel til lam, rødt kjøtt eller storvilt.