De Martino

De Martino er noe så uvanlig som et familievineri i Chile. Ikke bare lager de fremragende viner fra gamle vinstokker, de driver økologisk og er forsiktige med bruken av eikefat. Helt siden de startet i 1934 har de jobbet for å definere chilensk finesse. 

Da familien I 1996 tappet sin første vin laget med carmenèredruer, ble de pionerer på området. De var også blant de første til utforske alle Chiles spesielle og til da uutforskede områder. De Martino gikk ikke først og fremst etter de etablerte og anerkjente områdene, de søkte lenger sør og høyere opp enn andre. De lette blant grus og gråstein og fant gull: De fikk tak i vinmarker med gamle vinstokker (over 80 år). Det ga dem mulighet til å ta stiklinger og plante uten å bruke amerikanske rotstokker. De fant områder på 2000 meters høyde som var ypperlige for dyrking av vindruer og de var tidlig ute med å dele inn vinmarkene etter jordsmonn. Resultatet er et stort antall cuveer som viser frem egenarten fra de ulike regioneene, druesortene og vinmarkene. De introduserte kyst-chardonnay fra vinmarker med marin innflytelse, ”mineralviner” med druer fra gamle vinstokker og de lanserte ”Andesvin” laget på syrah fra vinmarker på over 2000 meters høyde. Med alle sine viner forsøker de å uttrykke Chiles druer og områder på en helt ny måte. De redefinerer Chilensk vin slik at enda flere skal kunne se hvilket potensiale som ligger i vinene fra Chile.

I vinmakingen er de tradisjonelle. De bruker bare stedegen gjær (spontanfermentering) og modner vinene i enten sement, gamle barriques, foudres på 5000 liter eller i tinajas. Tinajas er amforaer laget av leire – en gammel skikk i Europa, men en helt uvanlig måte å lage vin på i Chile.

Med mer enn 80 års erfaring lager De Martino i dag bedre viner enn noen gang og viser tydelig hvilket mangfold og hvilken kvalitet som finnes i dette langstrakte landet. Ønsker du fruktige, mineralske og finesserike viner så er De Martino et godt sted å starte.