Dom. Matassa

Tom Lubbe er født på New Zealand, oppvokst i Sør-Afrika og etablert i Roussillon sør i Frankrike. Sent på 1990-tallet dro Tom til Domaine Gauby i Roussillon for å lære mer om å produsere naturlige viner i ett varmt klima. Han ble raskt tatt inn i varmen av Gérard Gauby og jobbet 4 år som assisterende vinmaker for ham. Ikke bare ble han forelsket i området men også i Gérard’s søster Natalie, som han i dag er lykkelig gift med. 
Etter å ha sjokkert den etablerte, sørafrikansk vinindustrien ved å produsere naturlige viner midt på 90-tallet, grunnla Tom Domaine Matassa i 2002 sammen med sin kone. De valgte seg det varme, sørfranske innlandsklimaet.
I dag har Domaine Matassa i underkant av 20 hektar med vinmark. Både vineriet og mesteparten av vinmarkene ligger lengst sørøst i Frankrike i området som heter Côte Catalan. Vinstokkene er plantet på 150 til 300 meters høyde over havet i et jordsmonn rikt på skifer og mergel. De fleste vinstokkene er svært gamle, mellom 60 og 120 år. Den høye alderen gjør at de har naturlig lav avkasting, helt ned mot 10-15 hektoliter per hektar.

Siden Domaine Matassa holder til på Fransk-Catalansk jord er det de katalanske druene som dominerer. Her er carignan og grenache av mørke druer og macabeu, grenache gris, muscat d’alexandria og muscat a petit-grains av de grønne. Tom har også plantet litt mourvèdre, cabernet sauvignon og viognier.
Vinmarkene drives naturlig uten kjemiske hjelpemidler. Matassa er sertifisert økologisk av Ecocert og bruker i tillegg flere av de biodynamiske prinsippene. Både de hvite og de røde vinene lages helt eller delvis med bruk av hele klaser og fottråkking. Vinene lagres og modnes på brukte fat av ulik størrelse i 5 – 18 mnd. Vinene tappes uten filtrering og uten tilsatt svovel.