Avignonesi

Med Virginie Savery i spissen har Avignonesi i Toscana gjennomgått en imponerende forvandling. Internasjonal anerkjennelse var ikke nok for den nye eieren av den tradisjonsrike produsenten av Vino Nobile. Hun har gått for en bærekraftig fremtid uten å glemme den berømte fortiden.

I 2009 kjøpte Viriginie Savery vinhuset Avignonesi. Siden overtagelsen har hun sammen med et håndplukket team jobbet for å fornye alt fra vinmarks- og kjellerarbeid til holdninger og arbeidsform. Det viktigste grepet var å starte konvertering til biodynamisk jordbruk: Avlingene er mer enn halvert,  små barriques er byttet ut med store, brukte eikeliggere og industriell gjær er erstattet med naturlig. Druer som tidligere ble høstet overmodne og delvis tørket er erstattet med håndplukket og perfekt, solmodne druer. 

Resultatet av endringene er helt tydelig i vinene: Borte er hard ekstraksjon og overdreven smak fra eikefat. Til stede er friskere smak av druer, fastere struktur og høyere konsentrasjon. Vinene fremstår i dag både mer elegante, saftige og matvennlige enn tidligere. Vino Nobile har historisk forsøkt å være en slags mini-Brunello eller en type imponerende Chianti. Med endringene som er gjort hos Avignonesi kan Vino Nobile bare være seg selv.

Lignende endringer gjøres også andre steder, men det som gjør Avignonesi sin omlegging så interessant, er at det er den største enkelteiendom i hele Italia som legger om til biodynamisk jordbruk. De fleste som legger om er små og gjør det forsiktig og gradvis. At Virginie legger om over 220 hektar vinmark i en operasjon er derfor både imponerende og modig.