Jean-Paul Brun

Jean Paul Brun er vinrebellen som går sine egne veier. Han startet opp med 4 hektar vinmark ved inngangen til 1980-tallet og har i dag økt til nesten 50 hektar. Han holder til i den lille landsbyen Charnay sør i Beaujolais. Med dyp, teknisk innsikt bruker han kunnskapen sin til å gjøre så lite som mulig. Det høres ut som et paradoks, men fordi han kjenner vinens ulike livsfaser, vet han nøyaktig hva som skal til for å få sunne, friske viner uten triks og snarveier.

Førstedruen i Beaujolais er gamay og det er her Jean Paul Brun har sin ekspertise. Han lager også viner med chardonnay, blant annet en tørr hvitvin og en prisbelønnet cremant. De røde vinene på gamay er «old-style» Beaujolais laget på tradisjonelt burgundervis. Dette skiller ham fra de fleste i regionen. Han avstilker druene, gjærer i åpne kar, bruker relativt lang maserasjon og lang lagring. Han bruker minst mulig tilsatt SO2 (svoveldioksid), chaptaliserer ikke (tilsetning av sukker) og han bruker heller ingen annen gjær enn den som er naturlig på druene og i kjelleren. Gjæring og modning gjøres i tanker av sement og på godt brukte burgundfat.

Det meste av vinmarkene ligger rundt vineriet i Charnay mens 20 hektar ligger spredt i cruene Côte de Brouilly, Morgon, Moulin a Vent, Fleurie og Saint Amour. I tillegg har han en liten andel i Nord Rhone i Condrieu og Côte Rôtie. Vinmarkene ved Charnay har kalkholdig jordsmonn mens Cruene lenger nord stort sett har granitt og skifer, med innslag av kalk og mange typer mineraler. Vinstokkene er svært gamle og i Fleurie er de opp mot 90 år. Resultatet av arbeidet er sunne, rene viner med smak av ferske frukter og bær kombinert med mineralitet og karakter fra voksested og jordsmonn. Ved å smake vinene ved siden av hverandre er det lettere å forstå de ulike jordsmonnene og hvordan de påvirker vinen.