Bod. Muga

I 1932 startet Isaac Muga en liten bakgårdsbutikk i byen Haro i Rioja, med tilhørende vinproduksjon på bakrommet og salg over disk i et lokale ut mot gaten. Flaske for flaske bygde Isaac opp den lille butikken til det som i dag er et av Riojas mest renommerte og anerkjente vinhus. Fortsatt holder de til et steinkast unna de originale lokalene i Haro, men i betraktelig større fasiliteter. Det er i dag barnebarna Emanuel, Juan og Jorge som forpakten arven fra bestefar.

Muga valgte allerede fra starten å satse på viner av høy kvalitet. Blant annet satte de en ny standard for vintypene Crianza, Reserva og Gran Reserva ved å lagre vinene sine langt lenger enn de fleste i området. At Muga eier eller difter vinmarkenene og lager fatene sine selv er to sentrale elementer for å forstå husets vinstil. De har 220 hektar vinmark i Rioja Alta og forpakter 120 hektar i tillegg. På vineriet jobber 3 dedikerte bøkkere på fulltid. De velger ut alt eikemateriale slev, lager alt som brukes av fat på huset fra store gjæringstanker som rommer 50 000 liter vin, til små fat som tar 225 liter.

Vinhuset er tradisjonelt, men er på ingen måte fremmed for å ta i bruk ny teknologi. De sverger til gamle prinsipper som de har gode erfaringer med. Blant annet blir all vin sponatngjæret (dvs ingen tilsetning av industrigjær), vinen klaret med eggehvite, de jobber økologisk i vinmarken og druerester går i komposten som i brukes som næring til vinplantene.

Vinstilen er i krysningen mellom det moderne og det tradisjonelle: Muga Reserva er en semitradisjonell fruktdreven og energisk Reserva med tydelige undertoner av fatkrydder. De imponerende toppvinene Selecciion Especial, Torre Muga og Aro har et mer moderne uttrykk og er kraftig med mye frukt, fatkrydder og en fast struktur. Den mest tradisjonelle vinen er Gran Reservaen Prado Enea, som er burgundersk i stilen med et klart jordsmonnspreg og en transparent frukt. I tillegg lager de flotte musserendhvite og og ikke minst supre roseviner.