Az. Agr. Roagna

Roagna’s vinmarker er alltid lett gjenkjennelige: De ser ut som upleiet skog der de står fulle av ville gressorter, urter og bønner som tilsynelatende overmanner vinstokkene. Resultatet er viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonte-viner.

Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i familien Roagna i Barbaresco. Luca har siden han overtok fra 2001-årgangen løftet Roagnavinene til stadig større høyder gjennom sin vinmaking. Han følger likevel i sin fars fotspor når det gjelder vinmarksarbeidet. At vinmarken er en skog betyr at vinmarken behandles som en skog. Det innebærer at det verken gjødsles eller sprøytes og at vinmarken er et selvbærende og selvfornyende økosystem med stor biodiversitet som holder vinmarken sykdomsfri.

Roagna jobber etter følgende prinsipper:

1. Gamle vinstokker er best – og da mener han virkelig gamle vinstokker

2. Ingen kloner

3. Ingen gjødsel og sprøytemidler

4. Ekstremt lav avkastning (noe som ordner seg selv med så gamle vinstokker)

5. Svært sen innhøstning

6. Naturgjær og lang passiv maserasjon. Lavt, men ansvarlig svovelbruk

7. Lang lagring på gamle store fat

8. Kvalitet klassifiseres etter alder på vinstokkene

 

Klassifisering av nebbioloviner hos Roagna gjøres etter prinsippene under:

Mellom 10-30 år gamle vinstokker: 
Roagna Rosso

Mellom 30-55 år gamle vinstokker: 
Barbaresco Paje 
Barolo La Pira

Over 55 år gamle vinstokker: ”Vecchie Vigne”  (Gamle vinstokker på italiensk).
Det finnes I dag fire viner med denne betegnelsen: Barbaresco  Asili Vecchie Vigne, 
Barbaresco  Montefico Vecchie Vigne,
Barbaresco  Paje Vecchie Vigne  og Barolo La Pira Vecchie Vigne hvor sistnevnte har over 80 år gamle vinstokker.

Omtrent halve produksjonen av Barolo La Pira Vecchie Vigne og Barbaresco  Paje Vecchie Vigne lagres i mellom 10-15 år på fat før tapping og får da betegnelsen Riserva istedenfor Vecchie Vigne.

Barbaresco Chrichet Paje er laget av en spesielt kalkholdig parsell i Paje-vinmarken med vinstokker som er over 70 år gamle. Den lagres i fat i 8 år før den tappes. Dette er den vinen Roagnafamilien selv mener er deres beste.