Ulysse Collin

Champagne har fått en ny funklende stjerneprodusent i Champagne Ulysse Collin . Huset drives av Olivier Collin og hans kone Sandra Zaragoza og ligger i landsbyen Congy, i Sézanne rett sør for Côte des Blancs. Collinfamiliens vintradisjoner går tilbake til 1703, men først i 2003 ble Ulysse Collin opprettet, da Olivier fikk tilbake kontrollen over 4,5 hektar vinmarker som hadde vært bortleid. Hans første investeringer var i en brukt traktor til å pløye jorden og brukte burgundfat for å gjære vinen i.

Før Olivier laget sin første champagne hadde han et to års opphold hos Anselme Selosse. Olivier er tydelig påvirket av dette oppholdet og det gjenspeiles i både vinmarks- og kjellerarbeid såvel som i vinstilen. Huset drives bærekraftig og det jobbes pragmatisk i forhold til økologiske og biodynamiske metoder. I dag har Ulysse Collin nesten 9 hektar vinmark, likevel er produksjonen under egen etikett begrenset. Han velger ut det druematerialet som passer best til hans viner og selger resten videre til andre produsenter.

Alle hustes Champagner kommer fra enkeltmarker og enkeltårganger som gjenspeiler det helt spesielle terroiret i de ulike parsellene. All basevin gjæres med stedegen gjær i brukte fat. Fatgjæringen i kombiansjon med en svært kald kjeller, fører til ekstremt langsom alkoholgjæring som igjen vinene en ekstra dimensjon. Vinen får etter gjæringen 2,5 til 3,5 års bunnfallskontakt før degorgering med en begrenset dosage tilpasset de ulike vinene.

Ulysse Collin lager fire viner hvorav tre er tilgjengelige i Norge. Les Pierreres er laget av druer fra 30 år gamle chardonnaystokker hvor jordsmonnet er svært uvanlig,. Det består av skrinn toppjord med massiv kalk iblandet karbonisert flint, såkalt onyx. Les Roises er også ren chardonnay, men fra 60 år gamle stokker (som lager små druer, såkalte millerand). Jordsmonnet her er massiv kalk under et lag av én meter toppjord. Les Maillons er en parsell med over 40 år gamle pinot noir-stokker på noe rikere jord av kalk og leire. Dette er alle spesielle Champagner med en helt unik egenkarakter som du ikke finner andre steder.