Terroir al Limit

Dominik Huber er den tyske slaktersønnen som oppdaget Priorat ved en tilfeldighet. Der andre så en spansk vinregion i krise ante han muligheter. Sammen med sør-afrikaneren Eben Sadie* grunnla han vinhuset i 2001. De var unge og ambisiøse vinmakere men hadde ikke enda funnet sin stil. De første vinene var fruktige, pompøse og med rikelig ekstraksjon – nokså fjernt fra stilen Dominik lager i dag. Vinene kjennetegnes nå ved sin særegne friskhet, eleganse og et områdepreg han er alene om i regionen.

Regionen Priorat ligger halvannen time syd for Barcelona, nærmest som en steinhaug midt i den grønne Monstantregionen. Området har bratte skråninger, såkalte ”costers” (catalansk for bratte skråninger) som varierer mellom 15 og 60 graders helning. Vinmarkene plantes derfor som terrasser og bearbeides stort sett for hånd. De dominerende druesortene er carinano og grenache og den typiske vinen fra regionen er rød, kraftig med relativt høy alkohol og intens smak.

Det må ofte en utlending til for å se nytt potensiale i gamle vinregioner. Dominik Huber har gjort nettopp dette. Han har uttalt at han ønsker at Terroir al Limit skal bli Spanias svar på Domaine Romanée Conti. Han har derfor valgt å klassifisere vinene sine etter inspirasjon fra Cru-systemet i Burgund: Village-nivå for ”blandingsviner”, 1er Cru der alle druer kommer fra en enkelt vinmark, samt Grand Cru der alle druer kommer fra en vinmark med spesielt godt potensiale. Ambisjonen har gjort at han lager en vinstil som er både full av kompleksitet, eleganse og letthet. Stilen hans er tydelig i både de røde vinene og de hvite. Mange blir overrasket over lettheten, friskheten så vel som kraften i hans tørre, hvite viner som blant annet lages på de for regionen utypiske druene Pedro Ximénes og Muscat D’Alexandria

 

*Siden 2011 har Eben Sadie ikke vært involvert i Terroir Al Limit men driver sine egne prosjekter i Sør-Afrika