Leclerc Briant

Huset Leclerc Briant har aner tilbake til 1872 og regnes som en pioner innenfor bærekraftig tilnærming i Champagne. Allerede på 1940-tallet begynte huset å jobbe uten bruk av kjemikalier i vinmarkene og i kjelleren. De var også en av de aller første champagneprodusentene som la om til biodynamisk praksis. Siden 2012 har Leclerc Briant vært drevet videre av nye eiere som har investert store ressurser på oppgradering de gamle fasilitetene i champagnehovedstaden Epernay. Den økologiske og biodynamiske praksisen er videreført i både vinmarker og kjeller. Men det er først og fremt i kjelleren at den store evolusjonen har gjort seg gjeldende med druenær smak.

Vinhuset eier rundt 8 hektar med topp klassifiserte vinmarker. I tillegg supplerer de produksjonen med økologiske og biodynamiske sertifiserte druer fra lojale små dyrkere. Til sammen har de druer fra ca 15 hektar. Dette samarbeidet gjør at de i dag er det eneste champagnehuset som bruker 100% økologisk eller biodynamisk druer fra alle de tre hovedområdene i regionen. 

Alle druene håndplukkes og vinifieres i husets nyrenoverte kjeller. Mesteparten spontangjærer i ståltanker og en andel gjæres i brukte fat. Fatgjæringen setter et delikat og personlig preg på vinene samtidig som det fremhever det flotte druematerialet. Champagnene tappes på flaske for andregangsgjæring og modner deretter i minst 30 måneder, men gjerne enda lenger, på det fine bunnfallet i flasken før degorgering. Champagnene har lav eller ingen dosage for å fremheve det naturlige aromaspekteret. Vinene fremstår derfor usminkede og tydelig vinøse med flott fruktighet og uttalt mineralitet.