Az. Agr. Cappellano

Historien om det tradisjonsrike huset Cappellano starter med tipp-tipp-tipp-oldefar til dagens unge eier. Fillippo Cappellano var en velstående grunneier med lidenskap for vin. Da han gikk bort tok hans sønn og oenolog Giovanni over de 60 hektarene med dyrkbar mark og førte selskapet videre. Han investerte blant annet i to herberger og fant opp ”Druekuren” for å skaffe seg turistgjester. Vinhuset gikk videre fra far til sønn og først da Teobaldo Cappellano (Baldo) tok over roret på slutten av 60-tallet og satte ny kurs, ble det noe stort. På denne tiden var Langhe regionen langt fra så anerkjent som i dag og Baldo valgte å engasjere seg i konsorsiet i Barolo og Barbaresco for å fremme regionen. Den etter hvert høyere statusen til vinhusene i området gjorde det fristende for mange å øke produksjonen og industrialisere, men Teobaldo sto imot selv om moderne teknikker gjorde seg gjeldende i regionen. Han ble på sine eldre dager president i foreningen Vini Veri og jobbet engasjert for bærekraftig vinproduksjon. Han var tidlig ute med å forkaste både kunstgjødsel og innsektsmidler.

En annen av Baldos hjertesaker var Barolo Chinato. Det er en tradisjonell drikk og som navnet tilsier inneholder den Barolo i tillegg til sukker, urter, krydder og kinabark som gir den sin karakteristiske bitre aroma. Chinatoen fikk et uheldig rykte på 60-tallet gjennom industrialisering og produkter av lav kvalitet, men Baldo ville endre på dette. Ved hjelp av en hemmelig familieoppskrift fra sin grandonkel, farmasøyten Dott. Giuseppe Cappellano, laget han en Barolo Chinato det står respekt av og bidro til å fjerne fordommer mot den tradisjonsrike drikken.

I dag er det Augusto Cappellano som driver vinhuset. Han har tilgang på ca. 5 hektar vinmark, der mesteparten er Gabutti fra Serrelunga og 1 hektar ligger i nabolandsbyen Novello. Med årene ble den berømte vinmarken Gabutti utvidet. Som en protest tok Baldo vinmarkens navn bort fra etikettene på sine viner og innførte navnet ”Otin Fiorin” som betyr Fioranos hage. Dette var samtidig en gest til mannen som i alle år jobbet med Cappelanofamiliens del av Gabuttivinmarken.

Cappellano lager i dag tre viner fra Gabutti markem Barbera d´Alba, og Barolo Rupestris–Nebioli fra marker som ble plantet på 40-tallet, i tillegg til Barolo Pie Franco–Michet som dyrkes frem på upodede vinstokker. Augusto fortsetter sin fars arbeid, men som Baldo selv sa, fører hver ny generasjon med seg en større eller mindre revolusjon. Den største endringen er nok at nå gjæres vinene utelukkende på enten større eikeliggere eller sementtanker fra 2010, mot en blanding av sement og stål fra tidligere årganger.