Vigna di Pettineo

Vigna di Pettineo er et familiedrevet vinhus som holder til i Vittoria på Sicilia. Området er mest kjent for å være stedet der Sicilias eneste sone med DOCG-status ligger: Cerasuolo di Vittoria DOCG. Langs Sicilias kyst mellom Syracusa og Ragusa har det blitt laget vin minst siden 733 f. Kr. Gamle mynter med amforaer på vitner om dette.

Det er Massimo Maggio som driver vinhuset Pettineo i dag. Han er familiens andre generasjon innen vin noe som gir dem 50 års erfaring i faget. Familiens eiendom er på rundt 25 hektar og 20 av disse er dyrket med druer. Nero d’Avola, frappato og grillo er de viktigste druene. Alle vinmarkene drives økologisk, men det stopper ikke der. De har laget anlegg for resirkulering av vann, de bruker alternativ energi og de eksperimenterer blant annet med ulike typer planter for å holde vinmarkene friske samt bruk av aske på jorden under vinrankene for å holde på fuktighet gjennom varme sommermåneder. De bruker også mye energi på å teste ulike planteoljer mot sykdommer på blader, druer og vinstokker, de forsker på hvilke Sicilianske druesorter som kan brukes til produksjon av stabil vin uten tilsetning av sulfitter og de bygger opp et rikt biologisk mangfold i og rundt vinmarkene med planter, insekter og dyr.

Vinene blir gjæret og modnet i ståltanker før tapping på flaske. Vinstilen er derfor fruktig, terroirpreget og med god struktur på de røde vinene.